Laatste nieuws

 

Vragen

Informatie over zorg?

 

Servicebureau ISZ de Brug

Bereikbaar ma t/m vr van 8.30 - 18.00 uur 0343 555 555 of service@iszdebrug.nl

Erkend leerbedrijf

 

 

Contactgegevens

ISZ De Brug
Nassau Odijcklaan 3
3971 BN
Driebergen- Rijsenburg

Tel: 0343 555 555
Email: info@iszdebrug.nl

Archief: Ontmoetingscentrum De Vijver voor mensen met dementie en hun mantelzorgers

Maandag 23 maart 2015

Mensen worden steeds ouder en blijven langer thuis wonen. Dit heeft te maken met de vergrijzing en de zorg die betaalbaar moet blijven maar ook met wat mensen zelf willen. Ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, ook mensen met dementie. Dementie komt nu en in de toekomst steeds meer voor, dementie is een ingrijpende, complexe ziekte voor de persoon zelf maar ook voor zijn omgeving. Daar is optimale ondersteuning voor nodig.

Voor mensen met dementie en hun mantelzorgers is er daarom in april 2012 een Ontmoetingscentrum opgezet, midden in een woonkern, dicht bij winkels en in een gebouw waar ook andere organisaties gevestigd zijn zoals Welnúh en Kinderopvang Dolfijn. Hierdoor is het ontmoeten van buurtgenoten en gezamenlijk activiteiten met kinderen mogelijk. Het Ontmoetingscentrum is gericht op ondersteuning van de mens met dementie en wil ook vooral de mantelzorger ondersteunen.

Mensen met dementie kunnen één of meerdere dagen deelnemen aan een gevarieerd activiteitenprogramma. Activiteiten gericht op bewegen, kunst en cultuur zijn een belangrijk onderdeel van het programma. Tijd en aandacht voor ontmoeten staan elke dag centraal. Ook worden er regelmatig uitstapjes georganiseerd. Op deze manier houden mensen met dementie hun fysieke en geestelijke vaardigheden op peil en kan de dementie mogelijk stabiliseren of zelfs vertragen.

In oktober 2014 is het Dagcentrum Sparrenheide toegevoegd aan het Ontmoetingscentrum. Het Ontmoetingscentrum heeft nu twee groepen. Een groep voor mensen met lichte tot matige dementie en een groep voor mensen die iets verder in het dementie proces zijn. Hierdoor kunnen bezoekers langer deelnemen en langer thuis blijven wonen. Bezoekers kunnen aan de activiteiten deelnemen die passen bij hun wens en niveau.

Om de mantelzorgers te ondersteunen worden er regelmatig mantelzorggespreksgroepen en lezingen rondom het thema dementie georganiseerd. Er is ook individuele aandacht en begeleiding voor de mantelzorger. Het Ontmoetingscentrum werkt met een team van ervaren, betrokken en enthousiaste medewerkers. Bezoeker en mantelzorger hebben binnen het Ontmoetingscentrum dezelfde contactpersoon waar zij terecht kunnen voor advies, informatie en/of een luisterend oor. Bij de start in het Ontmoetingscentrum wordt er aan de hand van een intakegesprek met bezoeker en mantelzorger een begeleidingsplan opgesteld. Dit plan wordt elk half jaar geëvalueerd en eventueel bijgesteld. Het team heeft een direct contact met de Casemanagers van het Netwerk Dementie Utrechtse Heuvelrug en deskundigen van het kennis en behandelcentrum van ISZ De Brug.

Mantelzorgers kunnen ook uitkijken naar de gezamenlijke activiteiten zoals lunches, een high tea of bijvoorbeeld een uitstapje naar het museum. Zo kunnen mantelzorgers nieuwe contacten leggen en er even helemaal uit zijn.

Twee keer per jaar is er een centrum overleg. Hier wordt besproken wat goed gaat en wat nog verder met elkaar ontwikkeld kan worden. Er is dan ook een fotopresentatie over de activiteiten van het afgelopen halfjaar. Het Ontmoetingscentrum vindt het belangrijk dat bezoekers, mantelzorgers maar ook vrijwilligers, stagiaires en medewerkers zich betrokken voelen met elkaar en meedenken om het centrum nog verder te ontwikkelen. Mede door alle veranderingen in de zorg is het  belangrijk gebruik te maken van elkaars hulp en expertise om de mensen met dementie en hun mantelzorgers die hulp te geven die ze nodig hebben en verdienen!

Voor informatie of een kennismakingsgesprek kunt u contact opnemen met de coördinator van het Ontmoetingscentrum Willy Sturkenboom, telefonisch via 0343 555401 of per email w.sturkenboom@iszdebrug.nl

Ontmoetingscentrum De Vijver
Vijverlaan 10 3971 HK
Driebergen

Open maandag tot en met vrijdag 9.00 – 17.00 uur
Voor meer informatie kunt u de website raadplegen www.iszdebrug.nl/ontmoetingscentrum