Laatste nieuws

 
Contact

Erkend leerbedrijf

 

 

Contactgegevens

ISZ De Brug
Nassau Odijcklaan 3
3971 BN
Driebergen- Rijsenburg

Tel: 0343 555 555
Email: info@iszdebrug.nl

HKZ ISO 9001 Erkend leerbedrijf Calibris

Ouderenzorg Utrecht

Archief: “Mensen met dementie tellen ook mee!”

Zaterdag 15 juli 2017

Ontmoetingscentrum (OC) De Vijver, onderdeel van De Brug, is op zoek naar vrijwilligers. Zij zijn hard nodig om ondersteuning te geven tijdens allerlei activiteiten die worden georganiseerd voor kwetsbare ouderen zoals mensen met dementie.

Wilt u weten u als vrijwilliger kunt betekenen voor onze bezoekers en wat vrijwilligerswerk voor u kan betekenen? Lees dan het interview met Ciel Zaat, vrijwilliger bij OC De Vijver:

 

 Wanneer ik aankom bij Ontmoetingscentrum (OC) De Vijver worden net de laatste bezoekers gedag gezegd. Zij keren huiswaarts na een dag met zinvolle activiteiten en vooral een gezellig samenzijn. Een van de mensen die ze uitzwaait is Ciel Zaat. Ciel is 69 jaar, gepensioneerd en al bijna 5 jaar een van de trouwste vrijwilligers bij OC De Vijver.

“Ik woon hier aan de overkant”, vertelt Ciel, “Dus ik kende De Vijver al. Ik ben eens bij een activiteit aanwezig geweest en niet lang daarna werd ik benaderd of ik het leuk vond om eens te komen helpen. Daar had ik wel oren naar en heb ik met Willy Sturkenboom, coördinator OC De Vijver een intakegesprek gehad. Zo’n intakegesprek is erg prettig omdat daarin wordt afgestemd wat de vraag is aan de vrijwilliger, ofwel bij welke activiteiten of taken ondersteuning wordt gevraagd, en wat de vrijwilliger wil of kan. Er was echt aandacht voor wat ik zelf graag zou willen.” Voor OC De Vijver en Ciel was al snel beklonken dat Ciel een zeer waardevolle bijdrage kon leveren aan de ondersteuning van de mensen met licht tot matige dementie die OC De Vijver bezoeken.

Ondersteuning in het leggen van verbindingen
Ciel komt uit het onderwijs en is leerkracht van oorsprong. “Dat maakt dat ik gewend ben met mensen om te gaan, maar vooral ook om mensen te activeren en te motiveren deel te nemen aan activiteiten. Daar komt bij dat dementie mij niet vreemd was. Mijn moeder was ook dementerend en ik heb haar destijds ook grotendeels zelf begeleid.” Ciel vertelt dat haar moeder gewoon in haar eigen huis woonde en dat het best even duurde voor dementie werd opgemerkt. “Ze had nog veel contact met anderen, mensen met dementie trekken zich toch vaak terug en raken geïsoleerd. Maar ik kwam erachter dat wanneer ik er was, ze meer kon dan wanneer ze alleen was.”

Ciel legt uit dat bij mensen met beginnende dementie de spraak vaak verslechtert. Men kan de goede woorden niet meer vinden, maar ook lezen wordt bemoeilijkt door verlies aan concentratie. “Dat is één van de activiteiten die ik hier met de bezoekers doe. Ik neem de krant mee. Thuis bereid ik al voor over welke artikelen ik met ze in gesprek zal gaan. De krant bespreken we gezamenlijk. Een artikel over het staken van leerkrachten in het basisonderwijs bijvoorbeeld. Het is lastig voor mensen met dementie om de huidige context goed te begrijpen, maar door een link te leggen met het verleden, waar de herinneringen vaak nog wel zijn, helpt om de context goed uit te leggen en begrijpelijk te maken. Ik help ze vooral in het leggen van de verbindingen.”

Opgedane kennis en kwaliteiten spelen een belangrijke rol
Ciel noemt meerdere voorbeelden, zoals de viering van Keti Koti (Surinaamse feestdag ter viering van de afschaffing van de slavernij) waarbij broodjes Pom worden verkocht: “Je moet die ene meneer van Surinaamse afkomst misschien helpen herinneren aan de datum, maar hoe Pom wordt gemaakt, weet hij feilloos te vertellen. Of de meneer die jaren hovenier is geweest, wanneer ik hem meeneem naar mijn tuin en iets vraag over plantenverzorging, kan ik een hoop leren!” Ciel heeft er aandacht voor dat juist de kennis en kwaliteiten die men heeft opgedaan in het verleden nog steeds een belangrijke rol in het leven van de mensen is.

 En dat is precies de kwaliteit van Ciel. Zij geeft mensen met dementie het gevoel dat zij nog steeds meetellen! Zij heeft oog en oor voor wat mensen graag willen. Soms kan dat iets heel kleins zijn. “Pas geleden zijn we naar de kersenboomgaard geweest. Met elkaar lekker smullen van de kersen. Zo iets kleins, maar zo ontzettend leuk!”

 Is het vrijwilligerswerk bij OC De Vijver dan alleen maar onbezorgd en vrolijk? “Bij dementie kan het ook zijn dat mensen onvoorspelbaar gedrag hebben”, geeft Ciel aan. “Dan moet je echt alles uit de kast trekken om hen te overtuigen toch lekker aan te schuiven of mee te doen. Maar dat doe ik niet alleen. Bij OC De Vijver werkt echt een fantastisch team. Ik heb super collega’s die ruimte bieden om met elkaar in gesprek te gaan over ideeën voor activiteiten of hoe we structuur in de dag kunnen aanbrengen. Als vrijwilliger voel ik me serieus genomen en volwaardig deel uitmakenvan het team. Dat is echt fijn!”

Een match tussen activiteiten en vrijwilliger
Dus als vrijwilliger bij OC De Vijver heb je eigen inbreng en kan je jouw wensen afstemmen op de behoefte die er ligt? “Dat is zeker”, benadrukt Ciel. “Er is heel veel mogelijk. Of je nu een kopje koffie drinkt met iemand, wandelt, muziek luistert, boodschappen doet of kookt. Voorop staat dat de activiteiten aansluiten bij wat iemand nodig heeft. Past dat bij jou, dan is dat snel geregeld.”

Wanneer komt u langs?
OC De Vijver heeft nog steeds behoefte aan vrijwilligers. Zij zijn onmisbaar om te ondersteunen bij de activiteiten en in interactie met de bezoekers. Ciel wil met alle liefde een oproep doen: “Ik zou iedereen die vrijwilligerswerk overweegt uit willen nodigen vooral eens bij ons binnen te stappen voor een bak koffie en een gesprek. Je kunt op zoveel verschillende manieren bijdragen en er is echt heel veel mogelijk. Vrijwilligerswerk bij OC De Vijver is zinvol en leuk, geeft je energie en het doet echt goed te zien hoe onze bezoekers ervan opfleuren. Wanneer komt u langs?”

.....     .....     .....     ......      ......     .....     .....     ......      .......      ......     .....     .....     ......

Geeft u het leven meer fleur? Dan zoeken wij u!

Het ondernemen van allerlei activiteiten, of het nu boodschappen doen, koken, schilderen of wandelen is, draagt bij aan het fit houden van de hersenen. Op die manier blijven vaardigheden zo lang mogelijk op peil. Om de activiteiten zo veel mogelijk af te stemmen op de behoefte van onze bezoekers is veel hulp nodig.

Heeft u een uurtje vrij om een workshop te geven? Gaat u wel eens wandelen en vindt u het gezellig om iemand mee te nemen? Bent u creatief en wilt u een activiteit begeleiden? Of vindt u het gezellig om een kopje koffie te drinken en een gesprek te voeren? Alles is mogelijk en bespreekbaar. Of u jong of oud bent, elke week beschikbaar bent, of een uurtje in de maand. Door uw bijdrage geeft u fleur aan het leven van onze bezoekers!

Komt u gerust eens langs of neem contact op met Willy Sturkenboom, coördinator OC De Vijver. Dit kan telefonisch via 0343 555401 of per e-mail ocdevijver@iszdebrug.nl.