Laatste nieuws

 

Vragen

Informatie over zorg?

 

Servicebureau ISZ de Brug

Bereikbaar ma t/m vr van 8.30 - 18.00 uur 0343 555 555 of service@iszdebrug.nl

Erkend leerbedrijf

 

 

Contactgegevens

ISZ De Brug
Nassau Odijcklaan 3
3971 BN
Driebergen- Rijsenburg

Tel: 0343 555 555
Email: info@iszdebrug.nl

Archief: ISZ De Brug start met Ipods voor dementerende ouderen

Woensdag 12 juni 2013

Mensen met dementie hebben baat bij het luisteren naar muziek. Het maakt ze alerter, verbetert hun stemming. Helemaal als het hun eigen vertrouwde muziek is. Vandaar dat het iPodproject deze zomer bij bewoners van locatie Nassau Odijckhof van ISZ De Brug zijn intrede doet.

Muziektherapeut Hannina Boers is initiatiefneemster van het project dat bij meerdere ouderenorganisaties succesvol is gebleken. Met hulp van de dementerende bewoner en/of familie worden iPods gevuld met favoriete muziek. Muziek waar ze vrolijk van worden, die hun dierbaar is, van hun trouwdag, het kan van alles zijn. En het voordeel van een Ipod, vertelt de muziektherapeute, is dat mensen het op hun tijdstip en hun eigen plek, zo ook midden in de huiskamer, kunnen luisteren.

Opleven en ontspanning

Luisteren naar muziek of zelf muziek maken vermindert gedragsproblemen en onrust bij mensen met dementie, blijkt uit promotieonderzoek in mei 2013 van Annemieke Vink aan het UMCG naar muziektherapie bij mensen met dementie. Resultaten van het gebruik van de Ipod wijzen uit dat mensen daarna alerter en meer ontspannen reageren. Op youtube staat een mooi filmpje van Henry die weer helemaal opleeft en contact krijgt met zichzelf en zijn omgeving als zijn muzikale geheugen wordt geactiveerd.
http://www.youtube.com/watch?v=fyZQf0p73QM  (tik in: Henry alive inside)


Fotobijschrift:
De mevrouw op de foto houdt van klassieke muziek, van Mozart. En ze zal samen met haar nicht ook kinderliedjes uitzoeken. Vroeger was ze namelijk lerares op een lagere school. Rechts: muziektherapeute Hannina Boers