Laatste nieuws

 

Vragen

Informatie over zorg?

 

Servicebureau ISZ de Brug

Bereikbaar ma t/m vr van 8.30 - 18.00 uur 0343 555 555 of service@iszdebrug.nl

Erkend leerbedrijf

 

 

Contactgegevens

ISZ De Brug
Nassau Odijcklaan 3
3971 BN
Driebergen- Rijsenburg

Tel: 0343 555 555
Email: info@iszdebrug.nl

Archief: Historisch Park Beukenstein ̶ Nieuwe bewoners, nieuwe banken

Maandag 25 april 2016
Vrijdag 22 april schroefde Clemens van der Burg, als bestuurslid van de Stichting tot Instandhouding van het Historisch Park Beukenstein een ‘bedankschildje’ vast op één van de vier nieuwe parkbanken in Historisch Park Beukenstein. Hij doet dit onder toeziend oog van genodigden bij deze min of meer plechtige gebeurtenis. De parkbanken zijn geschonken door de Stichting Vrienden van Beukenstein.

Achter het woon- en zorgcentrum Beukenstein aan de Hoofdstraat 57 in Driebergen (sinds januari 2016 gefuseerd met  ISZ De Brug) ligt een eeuwen-oud park, ongeveer zes ha groot en uniek voor de Utrechtse Lustwarande. Het park is sinds 2005 Gemeentelijk Monument en behoorde bij het vroegere huis Beukenstein, gesticht in 1894 op de locatie van de buitenplaats Petrusberg (1820). Het park werd omstreeks 1910 in laat-landschappelijke stijl ontworpen en aangelegd door de tuinarchitect Leonard Anthony Springer (1855-1940) met Japanse elementen zoals bruggen, een hoge poort, een groot theehuis, prieelhuisjes, natuurstenen lantaarns en met exotische beplanting. Zo’n tuin was bedoeld om overweldigd te worden door schoonheidsbeleving, om de dagelijkse beslommeringen te vergeten.

Stichting tot Instandhouding en Beheer van het Historisch Park Beukenstein
Voor het planmatige beheer van het park is in 1995 een stichting in het leven geroepen met de naam ‘Stichting tot Instandhouding en Beheer van het Historisch Park Beukenstein’. De stichting wil het park zo goed mogelijk in stand houden en waar nodig renoveren of terugbrengen naar de oorspronkelijke staat. De bruggen zijn vernieuwd. Waar nodig wordt gesnoeid en gezorgd voor passende herbeplanting. Met behulp van een ploeg enthousiaste vrijwilligers en omwonenden vindt stap voor stap het lopend onderhoud plaats.

En nu, in 2016, kunnen vier zitbanken worden vernieuwd en nieuwe bomen en struiken worden aangeplant uit een gift van de Stichting Vrienden van Beukenstein. Bij de plaatsing van de nieuwe banken is er rekening mee gehouden, dat de nieuwe bewoners van de locatie Beukenstein (psychogeriatrische en somatische cliënten) en hun begeleiders de banken gemakkelijk kunnen bereiken en van daaruit een goed uitzicht hebben op unieke punten in het park: exotische en markante bomen, bloeiende azalea’s en rododendrons, de vijverpartijen, de bloemenweide – geheel volgens de idee van zichtlijnen van de vroegere bewoners van de villa Beukenstein en de tuinarchitect Springer.   

Er zijn ideeën om delen van oorspronkelijke stoffering – met name het theehuis en de poort – weer in het park zichtbaar te maken. Het wachten is op sponsors die zo’n project aandurven.